Mozz chutné recepty

Rizoto se špekem, šafránem a ricottou

Obtížnost Střední
Doba vaření 30 - 45 minut
Počet osob 4 osoby

Ingredience

  • 250 g Galbani Ricotta
  • 30 g Galbani Parmigiano Reggiano D.O.P.
  • 300 g rýže (ideálně druh Carnaroli)
  • 100 g špeku
  • kousek másla o velikosti ořechu
  • trocha šafránu
  • sklenka bílého vína
  • šalotka
  • 1 l zeleninového vývaru
  • trocha olivového oleje
  • špetka soli
  • špetka pepře

Postup přípravy

Po celou dobu přípravy nechte na mírném ohni vařit litr zeleninového vývaru. Šalotku nakrájejte najemno, špek na nudličky. Polovinu špeku dejte stranou, druhou vyškvařte na pánvi s trochou extra panenského olivového oleje, aby byl křupavý. Do hrnce na rizoto (nízký a široký) kápněte olivový olej a vhoďte jemně nasekanou šalotku. Nechte ji na mírném ohni zpěnit. Dávejte pozor, aby nebyla až příliš zlatavá. Poté přisypte rýži a polovinu nevyškvařeného nakrájeného špeku. Vařte několik minut, důkladně míchejte a přilijte bílé víno. Počkejte, dokud se alkoholol nevypaří. Poté přilijte dvě naběračky horkého vývaru. Za pravidelného míchání pokračujte ve vaření, čas od času přilévejte vývar. Průměrně trvá příprava rýže Carnaroli necelých 20 minut. V závěru (asi 5 minut před koncem) vsypte šafrán a křupavý špek. Jakmile je rýže dovařená, odstavte ji, přidejte parmezán, máslo, které jste právě vyndali z lednice, a ricottu. Dobře promíchejte a ihned servírujte.