Nejnovější aktuality

2.11.2017

MilANO!

V tuto roční dobu se v Miláně snižují nejen hodnoty na teploměru, ale též počet turistů. Nebude vás tak sužovat horko ani rozhořčený dav. Nepanuje tu chaos a též pověstná italská hlučnost je tomuto místu cizí. Podzim mu zkrátka sluší.

 

Milano se stalo sebevědomým centrem světové módy. Sídlí zde věhlasné oděvní i obuvní značky a každoročně se tu koná Milánský týden módy. V průběhu roku se pak zdají býti molem zdejší ulice – místní mají zkrátka vkus.

 

… a to i na jídlo. Co vyzkoušet? Milánské restaurace nabízí odlišné pokrmy nežli ty, jež si běžně spojujeme s italskou středomořskou kuchyní. Více než těstovinám tu holdují rýži, obilné kaši a především pak masu. Neměli byste opomenout ochutnat typickou telecí kotletu cotoletta alla Milanese ve vejci a strouhance, jež připomíná náš obalovaný řízek.

 

Zvuk má v Miláně krom módy a výtečné kuchyně také fotbal. Místním klubům AC a Inter Milán tu fandí vřava vášnivých fanoušků. Italští pěvci pak své hlasivky rozezvučí v budově legendární opery La Scala, která se řadí k těm nejslavnějším operním domům vůbec.

 

Ódy se pějí též na místní architekturu. Za návštěvou hlavních památek města se vydejte na náměstí Piazza del Duomo. Symbolem Milána je bezesporu monumentální Duomo di Milano, jeden z největších kostelů světa. Přijďte sem relaxovat na střechu katedrály a pozorovat nenucenou rozšafnost tohoto jedinečného města.

 

SÝÝÝR!

Úsměv, prosím – pořiďte ještě pár snímků a poté vyrazte ochutnávat místní sýrařské speciality. Vždyť nedaleko Milána vznikla naše milovaná gorgonzola a své sídlo tu nalezla i společnost Galbani.

 

Představte si úžasné koláže barev, které nám na podzim předvádí lesy. A takovou nádheru si teď můžete připravit i doma: nažloutlé cannelloni, růžová šunka, sem tam zelený lístek bazalky a do toho vzdorná rajčatová červeň. Jemný parmezánový závoj zlehka zahalí a doplní tuhle úžasnou symfonii barev a chutí stejně jako lehký ranní opar mlhy pestrobarevné stromy.  

2.11.2017 MilANO!

Kam za Poslední večeří Leonarda Da Vinciho a nespočtem delikatesních snídaní, obědů a svačinek? Do Milána.

20.10.2017 Zapékáme!

Teplá, chutná a vydatná. Tak přesně taková jídla s přibývajícími chladnými dny potřebujeme. Všechna tato kritéria beze zbytku splňují zapékané pokrmy “z jednoho pekáče”.

Hory, lyžařská střediska, úchvatná příroda, křišťálová jezera, velkoměsta, památky, vinice a lahodné sýry. Lombardie sice nemá moře, ale jinak zde najdete vše.