Nejnovější aktuality

12.10.2017

Lombardie – region, kde se zrodila gorgonzola

Panenská příroda a průzračná jezera

Slavné Lago di Garda není v regionu jediným lákadlem. V jeho stínu jsou další dvě jezera – Como a Maggiore, která uprostřed horské přírody nabízí jak ideální místo k odpočinku, tak i k aktivně strávené dovolené.

Jste milovníkem hor? Pak si v Lombardii rozhodně přijdete na své. V létě vybízí krajina k turistice, ať už po svých nebo na kole. Pokud jste příznivci lehkého adrenalinu, pak se můžete vydat na jednu z ferratových tras. V zimě si užijete kvalitního lyžování v některém z vyhlášených středisek. Zamířit můžete například do Livigna, Bormia, Santa Catariny nebo kouzelného Madesima.

 

Nekonečné vinice a lahodné sýry

Lombardie se řadí na první příčky v množství zkonzumovaného vína. Na rozsáhlých vinicích se pěstují jak bílé, tak červené odrůdy již od dob starých Římanů. Podzimní příjemné teploty a úchvatné zbarvení vinic na hranicích Lombardie a Piemontu svádějí k dlouhým procházkám, při kterých si víno nejlépe vychutnáte společně s místními sýry. Severoitalský region je domovem parmezánu, grana padano a gorgonzoly.

 

Jedinečná gorgonzola

Tento vyzrálý italský sýr se světle modrým žilkováním a jemnou strukturou se vyznačuje typickou krémovou chutí, kterou ocení zejména znalci plísňových sýrů.  Podle zákona a tradice smějí tento slavný sýr vyrábět pouze regiony Lombardie a Piemont, kde poprvé vznikl a odkud se dále rozšířil. Dosud se k jeho výrobě smí používat pouze mléko zdejšího dobytka. Díky tomu si tento sýr stále udržuje svou unikátní chuť, strukturu a kvalitu.

Představte si úžasné koláže barev, které nám na podzim předvádí lesy. A takovou nádheru si teď můžete připravit i doma: nažloutlé cannelloni, růžová šunka, sem tam zelený lístek bazalky a do toho vzdorná rajčatová červeň. Jemný parmezánový závoj zlehka zahalí a doplní tuhle úžasnou symfonii barev a chutí stejně jako lehký ranní opar mlhy pestrobarevné stromy.  

2.11.2017 MilANO!

Kam za Poslední večeří Leonarda Da Vinciho a nespočtem delikatesních snídaní, obědů a svačinek? Do Milána.

20.10.2017 Zapékáme!

Teplá, chutná a vydatná. Tak přesně taková jídla s přibývajícími chladnými dny potřebujeme. Všechna tato kritéria beze zbytku splňují zapékané pokrmy “z jednoho pekáče”.

Hory, lyžařská střediska, úchvatná příroda, křišťálová jezera, velkoměsta, památky, vinice a lahodné sýry. Lombardie sice nemá moře, ale jinak zde najdete vše.